Omplanteringsdags

Varje gång jag ska beskära mina bladrika pelargoner i mars, känns det lika konstigt och aningen elakt. Men jag vet att sommarens blomsterprakt till stor del handlar om hur jag hanterat växten under våren.  När plantan blivit av med sitt vissna och överväxta bladverk skapas förutsättning för att blommor i massor ska ta över.

Jesus pratade också om att beskära och om att bära frukt. Kanske våra älskade pelargoner kan hjälpa oss att få tag på något av det han sa?

Vad kan vi behöva skära bort i våra liv? T ex kan vi titta på våra ”tidstjuvar”. Alla har vi olika saker som stjäl tid ifrån oss. Att ägna lite tid åt att se vad som kan skäras bort, friställer tid till något vi kanske egentligen vill eller borde göra.

Men det handlar inte bara om att beskära plantan. Den behöver också få näringsrik jord så den kan växa som den ska. För oss handlar det om att se till att vi är ”planterade” i församlingen. Tillsammans är vi en enhet som fungerar allra bäst när vi är beroende av varandra, i Kristi kropp, med varje del på rätt plats. Församlingens satsning på ” Som fisken i vattnet” är en hjälp att komma rätt. Efter påsk drar vi igång nästa omgång. Missa inte den!

En pelargon vill ha ljus och vi behöver också ljus, Guds ljus. Kung David fascineras av att inget mörker finns hos Gud vilken gör själva mörkret ljust. Hos Honom får vi det ljus vi behöver för att växa till. Att allt mer välkomna in Jesu närvaro på område efter område i våra liv, ger Guds ljus in i våra liv. Då blir inte längre den, av olika anledningar, mörka dagen lika mörk…

När man så planterat om pelargonen behöver den vattnas. Levande vatten erbjuds vi att använda in i våra liv. ”Var och en som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.” Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom.(Joh 7:38-39).

Kanske vi lite till mans behöver återkoppla oss till Den Helige Ande i vår bön och i vårt vardagsliv så att hans ström av levande vatten får igång himmelsk växt i våra liv.

Var välsignad i omplanteringstider!

0 visningar